Transformatorhuisje

26-10-1944 Grijpskerk

Transformatorhuisje

Het transformatorhuisje achter Grijpskerk is een oorlogsmonument, gemaakt door Gert Sennema. Op deze plek verborgen Hindrik van Dijk en Reint Middel in oktober 1944 de persoonskaarten van de gemeente.

In het transformatorhuisje aan de Bosscherweg bij Grijpskerk zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog persoonskaarten van zo'n 3500 inwoners van de gemeente verstopt. Het begon met het bevel van de Duitse bezetter aan de burgemeester van Grijpskerk, Adrianus van de Nadort, om mensen te leveren voor het graven van schuttersputjes in Drenthe ter bescherming van Duitse soldaten. De burgemeester weigerde dit en dook onder. Om de Duitse actie te saboteren, besloot hij samen met politieagent Reint Middel en verzetsman Hindrik van Dijk het bevolkingsregister van Grijpskerk te verstoppen. In de nacht van 26 op 27 oktober 1944 brachten de mannen de persoonsbewijzen in twee postzakken naar het transformatorhuisje op een afgelegen plek tussen de weilanden. Van Dijk had via zijn werk een sleutel.
De verzetsgroep Van Dijk werd in maart 1945 opgepakt. Twee mannen werden vermoord, anderen werden gevangen gezet in het Scholtenshuis in de stad Groningen. Reint Middel dook onder. De opvolger van Van Dijk, Arend Jan Dijkstra, was bang dat de postzakken vol persoonsbewijzen gevonden zouden worden en liet ze zakken in de kelder van het transformatorhuisje. Hindrik van Dijk werd op 8 april 1945 door de Duitsers vermoord.

Bron
Tekst: De Canon van het Westerkwartier (Willy van der Schuit)


 

Op de kaart

@2024 Copyright WKRegister.nl ontworpen en ontwikkeld door AYO MEDIA