Albert Harkema

29-09-1886 te Wierum (gemeente Aduard) †15-01-1945 te Dachau (Duitsland)

Albert Harkema - 58 jaar (Veehouder)

Albert Harkema werd opgepakt tijdens de melkstaking van 1943. Via kamp Amersfoort werd hij tewerkgesteld in kamp Dachau (Duitsland). Daar overleed hij in 1945.

Toen de Duitsers in mei 1943 het bevel gaven dat alle oud-militairen zich moesten melden voor krijgsgevangenschap brak er een algehele verontwaardiging uit. Het gevolg was dat vele boeren besloten een melkstaking te beginnen. Ze wilden geen melk meer leveren aan de fabriek.

Ook in Aduard werd hier gehoor aan gegeven, onder anderen door Albert Harkema. De Duitsers accepteerden dat niet en trokken erop uit om arrestaties te verrichten. Daarvoor kozen ze de omgeving van de Friesestraatweg en Gaaikemadijk. De bedoeling was daar Albert te arresteren, samen met boer Scheringa. Die laatste was echter niet thuis. In zijn plaats werd knecht Melle Frankes gearresteerd.

Albert en Melle werden naar het Scholtenshuis in de stad Groningen vervoerd. Melle werd ‘s avonds weer vrij gelaten. Dat gebeurde helaas niet met Albert. Hij werd ter dood veroordeeld, wat later werd veranderd in levenslang. Op 23 mei 1943 volgde overplaatsing naar Kamp Vught. Daar bleef hij zeven maanden. Vervolgens werd hij op transport gesteld naar het concentratiekamp Dachau. Daar kreeg hij vlektyfus. Hij stierf op 15 januari 1945.


Aduard in de oorlog
Aduard kent achttien slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog: Joodse inwoners die vermoord zijn in vernietigingskampen, verzetsstrijders die tijdens hun activiteiten van het leven zijn beroofd, boeren die om het leven kwamen tijdens de melkstaking, een soldaat die sneuvelde tijdens het uitoefenen van zijn functie en mensen die helaas op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren.

 

Op de kaart

@2024 Copyright WKRegister.nl ontworpen en ontwikkeld door AYO MEDIA