Arnold Stuut

19-01-1924 te Marum †26-12-1944 te Neuengamme

Arnold Stuut - 20 jaar (Landarbeider)

t huis en de overlijdensakte van Arnold StuutArnoldus Stuut is geboren op 19 januari 1924 in Marum. Zijn roepnaam was Arnold.
Arnold heeft zijn schoolperiode in Marum doorgebracht.
Vanuit Marum verhuisde het gezin Stuut naar Sauwerd voor een korte periode.
Op 1 mei 1940 verhuisden ze naar Pieterzijl waar Jenne Stuut, de vader van Arnold werk vond bij een boer.
Het leven in Pieterzijl was goed. Arnold leidde het leven van een normale jongeman. Hij werkte bij een boer, had een vriendinnetje en was lid van de Gereformeerde Jongeren Vereniging waar Ubel Postma de voorzitter van was.

In het begin van de oorlog was er niet veel aan de hand in Pieterzijl maar Arnold kreeg begin 1944 een oproep om zich te melden voor de arbeidsinzet net zoals alle mannen geboren in 1924.
Arnold wilde niet werken voor de Duitsers en was daarom ondergedoken in Oudwoude.
Wel kwam hij af en toe stiekem naar Pieterzijl. In de nachtelijke uren werd er vaak naar de radio geluisterd om op de hoogte te blijven van de oorlog.
Als Arnold in Pieterzijl verbleef ging hij om de tijd te doden vaak naar de timmerschuur van Kuin.
In de schuur werden jutezakken genaaid.
In de nacht van 19 juni 1944 was Arnold thuis. Zijn moeder was op 14 juni jarig geweest en dit werd op de 19e juni gevierd. Om even na twaalven is Arnold meegenomen door landwachters.
Hij was verraden.
Arnold werd van het politiebureau in Grootegast naar het Scholtenshuis in de stad Groningen gebracht. Via kamp Amersfoort kwam hij uiteindelijk in kamp Neuengamme Duitsland terecht.

Op tweede kerstdag 1944 is Arnold door ondervoeding en uitputting gestorven in de armen van Jan Zuidema uit Zuidbroek. Jan Zuidema zong voor hem Veilig in Jezus armen.
Het huis en de overlijdensakte van Arnold Stuut:Op de kaart

@2024 Copyright WKRegister.nl ontworpen en ontwikkeld door AYO MEDIA