Ekke van der Net

14-08-1919 te Aduard †10-11-1939 te Bellingwolde

Ekke van der Net - 20 jaar (Dienstplichtig soldaat)

Ekke werd in 1939 opgeroepen voor militaire dienst. Na zijn opleiding werd hij in augustus 1939 ingedeeld bij de grensbewakingstroepen. In die hoedanigheid bewaakte hij op vrijdag 10 november 1939 een ophaalbrug over het Verbindingskanaal in Vlagtwedde. Op die dag ging Klaas Mulder met zijn bakfiets naar het Hebrecht om daar boodschappen af te leveren. Onder de kar liep een hond om wat extra trekkracht te geven. Niets vermoedend naderde Klaas de ophaalbrug, maar juist die dag waren militairen bezig om explosieven aan te brengen. Er was in verband daarmee al een gat gemaakt in het brugdek. Klaas kreeg van Ekke, de soldaat die op wacht stond, geen toestemming om van de brug gebruik te maken. Dat betekende dat hij een heel grote omweg zou moeten maken om bij zijn klanten te komen: hij zou met zijn bakfiets wel vijftien kilometer extra af moeten leggen. Maar Klaas had haast. Drie dagen later, op maandag 13 november, zou hij zijn zesentwintigste verjaardag vieren. Zijn moeder zou dat weekend op bezoek komen en hij wilde per se nog een lekkere cake voor haar bakken.

Hoe dat ook zij, Klaas drong nogal aan en ten slotte kreeg hij toestemming om toch over de brug te gaan. Ekke was hem daarbij behulpzaam. Helaas volgde er een ontploffing, waarbij zowel Klaas als Ekke om het leven kwamen. Een bizar detail is dat de trekhond het ongeluk wel heeft overleefd. Volgens een krantenbericht in de Winschoter Courant is het mogelijk dat een van beiden, vermoedelijk Klaas, in aanraking is gekomen met de explosieven. Ook wordt het verhaal genoemd dat de lading alleen had moeten ontploffen als er een zware vrachtauto of een tank over de brug zou rijden. Het krantenbericht maakt ook melding van de grote verslagenheid als gevolg van het ongeluk.

Klaas werd begraven in Vlagtwedde. Bij het passeren van de begrafenisstoet presenteerden militairen het geweer. Plaatsvervangend bataljonscommandant kapitein Kriegsman was een van de degenen die het woord voerden. Ekke is als soldaat gevallen voor zijn vaderland al voor de oorlog uitbrak. Hij ligt begraven in Den Ham.


Aduard in de oorlog
Aduard kent achttien slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog: Joodse inwoners die vermoord zijn in vernietigingskampen, verzetsstrijders die tijdens hun activiteiten van het leven zijn beroofd, boeren die om het leven kwamen tijdens de melkstaking, een soldaat die sneuvelde tijdens het uitoefenen van zijn functie en mensen die helaas op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren.

Op de kaart

@2024 Copyright WKRegister.nl ontworpen en ontwikkeld door AYO MEDIA