Evert Harm Wolters

18-04-1912 te Hoogkerk †14-04-1945 te Aduard

Evert Harm Wolters - 32 jaar (Veehouder)

Evert Harm Wolters kwam om het leven tussen Dorkwerd en Aduard, net als Klaas Roelf Wigboldus en Hilko Berrelkamp.
Hun verzetsgroep liep in een Duitse hinderlaag.

Op 14 april 1945 vorderde een groep landwachters in Dorkwerd een rijtuig om mee te vluchten. De landwachters wilden naar het Van Starkenborghkanaal, maar omdat de brug open stond, reden ze langs het kanaal naar de Gaaikemadijk.

Een groep van vijf verzetsstrijders constateerde dit. Zij wilden de landwachters gevangennemen. Ze wisten dat er op een boerderij wapens verstopt waren en ze haalden die wapens op. Ze trokken dwars door het land om het rijtuig voor te zijn. De ontmoeting lukte en één schot in de lucht was voldoende om de landwachters zich over te laten geven.

Wat de groep echter niet wist, was dat in de boerderij van boer Scheeringa ook vluchtende Duitsers zaten. Er ontstond vervolgens een vuurgevecht tussen de verzetsstrijders en de Duitsers. Klaas Roelf werd meteen geraakt en sneuvelde; de andere vier zochten dekking in de slootwal. Evert Harm hield zijn geweer gericht op de boerderij. Hij schoot in de richting van het kelderraam, waar hij een hoofd zag.

Evert Harm werd even later misleid door een Duitser die zich met de handen omhoog over leek te willen geven. Evert Harm kwam uit zijn dekking en viel ineens neer. Een genadeschot maakte een eind aan zijn leven.

Hilko, die de wacht had bij de wapens die op de boerderij verstopt waren, hoorde het schieten en dacht ‘ik moet er ook heen om te helpen’. Hij liep door het open veld en was zo een gemakkelijke prooi voor zijn vijanden.

Ekke Wolters en Klaas Simon Dijkema hielden zich verborgen en gingen kruipend door de sloten in de richting van het Aduarderdiep. Daar wachtten zij tot het donker werd; zo wisten ze te ontkomen.

Evert Harm Wolters voor de boerderij in Dorkwerd
Evert Harm Wolters voor de boerderij in Dorkwerd

Aduard in de oorlog
Aduard kent achttien slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog: Joodse inwoners die vermoord zijn in vernietigingskampen, verzetsstrijders die tijdens hun activiteiten van het leven zijn beroofd, boeren die om het leven kwamen tijdens de melkstaking, een soldaat die sneuvelde tijdens het uitoefenen van zijn functie en mensen die helaas op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren.

Op de kaart

@2024 Copyright WKRegister.nl ontworpen en ontwikkeld door AYO MEDIA