Harm Drost

14-02-1923 te Haren, Duitsland †28-01-1944 te Aduard

Harm Drost - 20 jaar (Binnenvaartschipper)

Uit een brief van K. Drost, broer van Harm:

“Op 28 januari 1944 voeren onze ouders met het motorschip De Tijd, leeg, van Akkrum naar Groningen. Wij waren net de brug van Aduard gepasseerd toen daar plotseling een vliegtuig over ons schip vloog en ons achterschip beschoot.

Onze broer Harm stond op het achterdek en die kreeg toen een schotwond in de zij waar hij ter plekke aan is overleden. Onze moeder werd daarbij ook nog licht gewond en die heeft nog twee dagen in het ziekenhuis in Groningen gelegen. Mijn vader en mijn zuster zijn er goed vanaf gekomen, maar ik was daarbij ook nog licht gewond, wat ter plekke verholpen kon worden.

Het schip was zo zwaar beschadigd, dat het meteen naar de werf is gevaren voor reparatie, wat een half jaar duurde. Toen we daar klaar waren met de reparaties zijn we met het schip naar Schoonebeek gevaren en hebben daar de bevrijding afgewacht. Daarna zijn onze ouders weer gaan varen, maar onze vader en moeder hebben het verlies van hun zoon Harm hun verdere Ieven met zich meegedragen.”

Aduard in de oorlog
Aduard kent achttien slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog: Joodse inwoners die vermoord zijn in vernietigingskampen, verzetsstrijders die tijdens hun activiteiten van het leven zijn beroofd, boeren die om het leven kwamen tijdens de melkstaking, een soldaat die sneuvelde tijdens het uitoefenen van zijn functie en mensen die helaas op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren.

 

Op de kaart

@2023 Copyright WKRegister.nl ontworpen en ontwikkeld door AYO MEDIA