Jan Koorenhof

29-03-1901 te Groningen †07-06-1942 te Aduard

Jan Koorenhof - 41 jaar (Transportarbeider)

Ooggetuige verslag van Jannes Hansen, eigenaar van café Hansen.
“Ik herinner mij nog goed de zondagavond dat de leden van de Groninger Visclub “Het Zuiden” het café binnen kwamen. Op dat moment zaten er vier Wehrmachtsoldaten, onder wie Joachim Kath, aan de borrel. Jan Koorenhof raakte in gesprek met de Duitsers, de sfeer was op dat moment goed. Soldaat Kath die belast was met de bediening van een in Aduard opgesteld zoeklicht, wilde op een gegeven moment gaan bellen. Het postkantoor was echter dicht en soldaat Kath werd kribbig.

Toen de vissers naar huis gingen, ging soldaat Kath in de hal staan schreeuwen dat er niemand uit mocht. Jan Koorenhof bemoeide zich ermee omdat hij de duitse taal sprak. Hij kreeg onenigheid met Kath. Een omstander, de Groot die Kath ook kende, omdat Kath bij hem in huis sliep, zei tegen Kath: “Jochem, zo niet”, maar soldaat Kath pakte zijn pistool en schoot Jan Koorenhof recht door zijn hart. Hij was op slag dood."
Na het fatale schot heeft soldaat Kath alle café bezoekers voor zich uitgedreven naar Aduard. De heer Hansen ging vervolgens naar de dokter en politie, terwijl het lichaam van Koorenhof buiten bleef liggen.
In Aduard liet hij iedereen gaan. Bijna 40 jaar later is Jochem Kath gearresteerd in Arnhem en heeft alsnog zijn straf gekregen.

Aduard in de oorlog
Aduard kent achttien slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog: Joodse inwoners die vermoord zijn in vernietigingskampen, verzetsstrijders die tijdens hun activiteiten van het leven zijn beroofd, boeren die om het leven kwamen tijdens de melkstaking, een soldaat die sneuvelde tijdens het uitoefenen van zijn functie en mensen die helaas op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren.

Op de kaart

@2024 Copyright WKRegister.nl ontworpen en ontwikkeld door AYO MEDIA