Lancaster bommenwerper DV267

20-02-1944 Tolbert

Lancaster bommenwerper DV267

De dodelijke vlucht van de Lancaster bommenwerper DV 267 eindigde in TolbertHet toestel vertrok in de nacht van 19 op 20 februari 1944, als onderdeel van een eskader, van Mablethorpe aan de westkust van Midden Engeland. Het vluchtplan was om via Nederland en Noord Duitsland naar Leipzig te vliegen, om daar hun bommenlast af te werpen. Jack Laurens, Don Bolt, Les Burton, Ted Royston, Jim Davies, Wag Kibble, Chris Aitkin en Cass Waight waren de bemanningsleden van de Lancaster. James Davies was als achtste man aan de bemanning toegevoegd omdat hij Duits sprak en daardoor via de boordradio de contacten van de Duitse radiostations in Trimunt en Leeuwarden kon afluisteren.

Boven Oldenburg werd het toestel onderschept door een Duitse jager, een Messerschmidt, die de brandstoftank van de Lancaster lek schoot, die daardoor in brand vloog. De vlucht naar Leipzig werd afgebroken en de piloot zwenkte het toestel naar het westen, richting Noordzee. De bedoeling was om in zee te landen en zich met een rubberboot te redden om dan naar Engeland te varen. Het vuur breidde zich echter razendsnel uit en de bemanning besefte dat ze in duizelingwekkende vaart hun dood tegemoet vlogen. De laatste woorden van de piloot waren, voordat hij crashte, dat de deur van het toestel met een bijl moest worden opengeslagen.

Davies kwam met zijn parachute terecht bij de Bakkerom, een gehucht bij Boerakker, waar hij zich verborg in een rioolbuis. Na een paar dagen klopte hij aan bij een boerenfamilie die hem naar veiliger oorden leidde. Via de lifeline van het verzet kwam hij in België, waar hij in Antwerpen verraden werd, hij overleefde de kampen in Duitsland. Ook Burton, Royston, Kibble en Aitkin vielen in goede handen maar werden tenslotte opgepakt in Den Haag en overgebracht naar het krijsgevangenenkamp in Thorn in Polen, waar ze in 1945 werden bevrijd door Britse militairen.

Het lichaam van Cass Waight werd gevonden bij Noordwijk, waar hij werd begraven naast de kerk. Ook Don Bolt overleefde de val niet, zijn lichaam werd gevonden bij Tolbert en daar begraven. Jack Laurens de Zuid-Afrikaanse piloot bleef tot het laatst aan de knuppel van zijn kist om zijn bemanning zoveel mogelijk tijd te geven het toestel te verlaten. Zijn lichaam werd bij het vliegtuigwrak gevonden. Ook hij werd op de begraafplaats van Tolbert begraven. Andries van der Donk van de Noorderweg was getuige van het drama, hij zag het brandende toestel vlak bij zijn boerderij neer komen. Jack Laurens was in 1937 getrouwd met Margret, zij was zwanger toen Jack dienst nam als piloot bij de RAF, zijn zoon John werd geboren in november 1939. Jack heeft zijn zoon John nooit gezien. In 2015 overleed John Laurens. De kleinzoons van Jack, James en Jack, wilden graag dat een kistje met as van hun vader bijgezet zou worden in het graf van hun opa. En dat gebeurde tijdens een bijzondere ceremonie, ook om de herinnering aan het offer dat de bemanning van het neergestorte vliegtuig heeft gebracht, levend te houden. Een emotionele gebeurtenis waarbij de as van John bij zijn vader Jack werd achtergelaten. Volgens Jack en James zijn vader en zoon nu na hun dood herenigd. Zij zijn verwonderd dat zoveel jaar na de oorlog, de Tolberter gemeenschap nog steeds herdenkt en bloemen legt bij de graven van voor hen onbekende personen.

Meer informatie is te vinden op de volgende links:
Het wrak na neerstorting 
Overige informatie 
 

Op de kaart

@2022 Copyright WKRegister.nl ontworpen en ontwikkeld door AYO MEDIA