Lourens de Groot

13-07-1906 te Rotsterhaule †10-07-1944 te Grootegast

Lourens de Groot - 37 jaar (opperwachtmeester)

Lourens de Groot
Lourens de Groot werd op 13 juli 1906 geboren in Rotsterhaule (Friesland). Tijdens de Duitse inval in mei 1940 woonde Lourens in Grootegast.
Hij was een zoon van Sjoerd de Groot (*21 februari 1871) en Wietske Vrind (*4 januari 1873). Lourens was getrouwd met Janna Diemer
(*24 november 1910). Het echtpaar had twee kinderen: Wietske Laura en Jan Gerard.

Dat Janna en Lourens uit het goede hout gesneden waren bleek, toen ze in het voorjaar van 1943 een zeer groot risico namen door Jans Diemer, broer en zwager, bij hen te laten onderduiken. Jans behoorde namelijk bij knokploeg De Hondsrug. Hij werd begin augustus door de Duitsers opgepakt en op 20 september 1943 geëxecuteerd.
Lourens werd weduwnaar na het overlijden van Janna op 6 oktober 1943.
Hij was opperwachtmeester bij de marechaussee.

Bij een overval op 10 juli 1944 op het gemeentehuis in Grootegast door een knokploeg uit Noord-Drenthe, werd de politiek betrouwbare de Groot gedood. Voor zover bekend had Lourens eigenlijk geen dienst, maar verving hij een NSB-politieagent.
De verzetslieden hadden het gemunt op distributiebonnen in de kluis van het gemeentehuis. Twee van de overvallers deden zich voor als een stelletje dat in ondertrouw ging. Ze waren vergezeld van een aantal ‘vrienden’ die voor het gemeentehuis stonden te wachten.
Toen het paartje de secretarie binnen wilde gaan, deed de Groot, ongewapend,  alsof hij ze tegen wilde houden. Daarbij werd hij neergeschoten. Na de schietpartij gingen de leden van de knokploeg er in allerijl zonder buit vandoor. Zo werd Lourens de Groot slachtoffer van de oorlog.
De dood van Lourens de Groot was voor de Duitse autoriteiten reden om Silbertannemoorden te plegen, waarvan o.a. de Grootegast Hendrik Top (* 22 juli 1887) slachtoffer is geworden.

Op de kaart

@2024 Copyright WKRegister.nl ontworpen en ontwikkeld door AYO MEDIA