Cass Waight

20-02-1944 Tolbert

Cass Waight

Op de terugkeer van een bombardementsvlucht op Leipzig is de Lancaster III DV 267 op 20 februari 1944 getroffen door luchtafweergeschut en bij Tolbert neergestort. Van de acht bemanningsleden die het vliegtuig met de parachute wisten te verlaten, heeft Sergeant “Cass” Waight de sprong niet overleefd en is hier gevonden.
 


Cassian Henry Waight, 1912-1944.
Pilot Officer, Royal Air Force 101 Sqdn

Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag het Groninger Westerkwartier in een belangrijke vliegroute voor bombardementsvluchten van de geallieerden richting Duitsland. Bij Trimunt had de bezetter op deze route een radarpost gebouwd om de geallieerde vliegtuigen tijdens hun vlucht op te sporen en te kunnen onderscheppen.

In de nacht van 19 op 20 februari 1944 was een eskader bommenwerpers waaronder de Lancaster III 267 opgestegen vanaf de vliegbasis bij Mablethorpe aan de oostkust van Midden Engeland voor een bombardementsvlucht langs deze route naar Leipzig. Tijdens de vlucht is de Lancaster III 267 onderschept door een Messerschmidt, een Duits jachtvliegtuig, waaruit het vuur werd geopend waardoor een brandstoftank in brand vloog. Het vuur greep razendsnel om zich heen. Toen een poging om met het brandende vliegtuig een noodlanding op de Noordzee te maken niet meer bleek te lukken, was de achtkoppige bemanning genoodzaakt te proberen het vliegtuig per parachute te verlaten. Vijf van hen is dat gelukt, zij landden veilig en hebben uiteindelijk als krijgsgevangenen de oorlog overleefd. Drie bemanningsleden zijn omgekomen bij de crash. De lichamen van twee van hen, Don Bolt en Jack Laurens, zijn in Tolbert gevonden en op de begraafplaats daar begraven.

 

 

Foto’s van de bemanningsleden van de Lancaster. Op beide foto’s staat Cass Waight helemaal rechts


Op 22 februari 1944 is in het weiland hierachter het levenloze lichaam van Cassian Henry Waight gevonden. ‘Cass’ Waight was nog maar 32 jaar oud en geboren in Belize als zoon van John Woods Waight en Lottie Evelyn Gladys Waight in het toenmalige Brits Honduras (Centraal America). Hij maakte deel uit van de Royal Air Force Volunteer Reserve 101 Squadron en was radiotelegrafist aan boord van de bij Tolbert neergestorte Lancaster bommenwerper. Hij had eerder aan 19 bombardementsvluchten deelgenomen voordat hij deze laatste fatale vlucht maakte. Hij ligt begraven op de Protestante Begraafplaats bij de kerk in Noordwijk (Gr.).
 
 
 
 
Het graf van ‘Cass” Waight op de begraafplaats bij de kerk in Noordwijk
 


Bronnen:
1. https://www.626-squadron.co.uk/willem9.htm
2. https://www.youtube.com/watch?v=wsyXudNKj_4
3. https://caribbeanrollofhonour-ww1-ww2.yolasite.com/air-forces-ww2.php#W

Op de kaart

@2024 Copyright WKRegister.nl ontworpen en ontwikkeld door AYO MEDIA