Nanne Luikinga

29-11-1924 te Groningen †20-10-1944 te Aduard

Nanne Luikinga - 19 jaar (Analist)

De families Schuitema en Eldering woonden op Wierumerschouw aan het Reitdiep. Ze boden een plaats aan onderduikers, onder wie Nanne Luikinga. Hij woonde bij de familie Schuitema en hij werd verraden. Op 20 oktober 1944 kwamen de Duitsers en Nanne sloeg op de vlucht. Tijdens zijn vlucht door het land werd Nanne door zijn hoofd geschoten.

Mevrouw J.J. Reilman - Luikinga is een nicht van Nanne. Dit vertelde ze in 2014 over haar neef.

"Nanne was enig kind en zoon van een kleermaker. Hij woonde op de Parkweg in Groningen. Zijn ouders waren stapelgek op hem. Nanne werd opgeroepen voor militaire dienst in Duitsland. Zijn moeder wilde niet dat hij naar Duitsland zou vertrekken, omdat daar te veel gebombardeerd werd. Tijdens een razzia in oktober 1944 sloeg Nanne op de vlucht voor de Duitsers vanuit zijn onderduikadres. Was hij binnen gebleven, dan was er waarschijnlijk niets gebeurd."

Na zijn dood duurde het enige tijd voor dat het lijk werd vrijgegeven aan de ouders. Zij hadden echter al een graf gekocht op de Zuiderbegraafplaats in de stad Groningen. Daar ligt hij nu begraven.

Aduard in de oorlog
Aduard kent achttien slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog: Joodse inwoners die vermoord zijn in vernietigingskampen, verzetsstrijders die tijdens hun activiteiten van het leven zijn beroofd, boeren die om het leven kwamen tijdens de melkstaking, een soldaat die sneuvelde tijdens het uitoefenen van zijn functie en mensen die helaas op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren.

 

Op de kaart

@2020 Copyright WKRegister.nl ontworpen en ontwikkeld door Pro Ontwerp