Rosetta Gans

22-10-1884 te Grijpskerk †20-03-1943 te Sobibor

Rosetta Gans - 58 jaar (Onbekend)

Aan de Stationsstraat A 29 in Grijpskerk woonde David Gans met zijn vrouw Rosetta. Het echtpaar had twee dochters, die beiden in 1942 in het huwelijk traden. Allegonda Mietje trouwde op 13 mei 1942 met Abraham Denneboom uit Roden: zij waren het laatste Joodse paar dat tijdens de oorlog in de gemeente Grijpskerk in het huwelijk trad. Mietje ging met haar man in Leek wonen. Elly Allegonda Gans trouwde op 28 augustus 1942 met Moos de Beer, banketbakker te Groningen, en verhuisde naar de stad.

David en Rosetta hebben vele pogingen ondernomen om een onderduikadres te vinden. David werd op 6 februari 1943 plotseling gearresteerd, toen ze op het punt stonden om onder te duiken. Vermoedelijk was er verraad in het spel. Op 10 maart 1943 kreeg de politie van Grootegast opdracht om de nog in Grijpskerk wonende Joden uit hun woningen te halen. De politiemannen weigerden dit, waarna ze gevangen werden gezet. Op 13 maart 1943 reden overvalwagens Grijpskerk binnen en werden de Joden die nog over waren alsnog weggehaald. Onder hen ook Rosetta Gans. Na de razzia werden alle huizen leeggehaald. De hele groep werd naar Westerbork gestuurd, waar Rosetta haar David terugvond. Samen gingen ze op 17 maart op transport naar Sobibor.

Hun dochters Elly de Beer-Gans en Allegonda Denneboom-Gans wisten wel een onderduikadres te vinden. Hun echtgenoten Moos de Beer en Abraham Denneboom waren al in de zomer van 1942 naar Westerbork vertrokken. Maar Elly en Allegonda lieten het niet zo ver komen. Dankzij de hulp van de Rodense politieman Heimans, zelf gehuwd met een Joodse vrouw, konden de beide zussen onderduiken, samen met Henrietta Frederika Polak-van Beets uit Leek. Begin 1943 werd er plek gevonden bij landbouwer Kruier aan de weg naar Leutingewolde. Toen het hier te gevaarlijk werd, verhuisden de drie naar de watermolen van S. van der Heide aan het Leekstermeer.
H.J. Heimans en zijn vrouw Joëlla de Lange waren toen al gearresteerd.

Op de kaart

@2024 Copyright WKRegister.nl ontworpen en ontwikkeld door AYO MEDIA