Sjoerd Kok

25-04-1924 te Grijpskerk †11-11-1944 te Grootegast

Sjoerd Kok - 20 jaar (Arbeider)

Sjoerd Kok

Sjoerd Kok was geboren op 25 april 1924 te Grijpskerk.
Sjoerd was een kameraard van Arnold Stuut, Klaas Reinder Wiersma en Jan Wiersma en woonde net als de andere jongens ook op Diepswal.
Omdat Sjoerd ook geboren was in 1924 werd hij opgeroepen voor de arbeidsinzet.

Hij dook onder omdat hij niet wilde werken voor de Duitsers. Af en toe was hij stiekem in Pieterzijl en was hij vaak te vinden in de schuur van Keun waar wol werd gesponnen en ook jutezakken werden gemaakt. Dit was een vorm van tijdverdrijf.

Arnold Stuut was in juni 1944 al opgepakt. In augustus 1944 werd Sjoerd samen met Klaas en Jan Wiersma opgepakt door landwachters uit Grootegast in de schuur van Keun. De jongens waren verraden.
De jonge mannen werden na één nacht in Grootegast te hebben doorgebracht op het politiebureau, naar het Scholtenshuis in Groningen gebracht. Later vervoerd naar Amersfoort en op de allerlaatste trein die nog kon worden volgemaakt door de Duitsers, op transport gezet naar kamp Neuengamme een werkkamp vlakbij Hamburg.
Op 11 november 1944 is Sjoerd onderweg naar een buitencommando om te gaan werken. Hij is uit de trein gesprongen om te vluchten. Werd echter gelijk weer gegrepen en is dezelfde nacht ter dood gebracht.Kunt u wat meer vertellen over Sjoerd Kok zijn jonge jaren? Graag de info sturen naar:
4meipieterzijl@gmail.com

Het huis en de overlijdensakte van Sjoerd Kok:


 

Op de kaart

@2024 Copyright WKRegister.nl ontworpen en ontwikkeld door AYO MEDIA