Andries van Dam

07-10-1882 te Aduard †20-03-1943 te Sobibor (Polen)

Andries van Dam - 60 jaar (Veehandelaar)

De broers Andries en Jacob van Dam en hun echtgenotes, de zussen Judith en Sippora van Dam - van Buuren werden via kamp Westerbork getransporteerd naar vernietigingskamp Sobibor (Polen). Daar werden ze alle vier vermoord.

Andries en Judith van Dam

Andries van Dam (1882) was de oudere broer van Jacob, de echtgenoot van Sippora van Dam - van Buuren. Hij trouwde op 29 april 1908 in Hoogeveen met Judith van Buuren, de jongere zus van Sippora. Ze waren toen beiden 26 jaar oud. Judith kwam uit een gezin met zeven kinderen: David, Eva, Sippora, Benjamin, Judith, Israël, en Jezaja. Van deze kinderen zou alleen Benjamin de oorlog overleven. De anderen werden allen in Auschwitz of Sobibor om het leven gebracht.
  
Andries en Judith kregen drie kinderen: Levie (1911 - 2014), Philip (1913, die slechts één dag leefde) en David (1916 - 1986). Het gezin Van Dam woonde in het ‘Witte Huis’ aan de Hofstraat / het Kaakheem in Aduard (nu Hofstraat 47). Volgens de historische vereniging van Aduard is het niet ondenkbaar dat dit het eerste huis van Aduard is geweest. Later werd dit huis de burgemeesterswoning. Nog voor de oorlog verhuisden Andries en Judith naar de Heereweg (nu nummer 24), waar zij ook tijdens de Tweede Wereldoorlog woonden.

Andries en Judith van Dam in 1937      
Andries en Judith van Dam in 1937
 
De broers Van Dam waren veehandelaars. Toen de Duitsers Nederland bezetten, kregen ook hun gezinnen hiermee te maken. De Aduarder bevolking was hun echter goedgezind en hielp hen daar waar mogelijk. Een goede vriend heeft nog geprobeerd om Andries en Judith te laten onderduiken. Dat weigerden ze echter, in het vertrouwen dat ze wel verplaatst zouden worden naar bijvoorbeeld een werkkamp en dat het wel goed zou komen. Beide gezinnen werden echter afgevoerd naar Westerbork, om van daaruit op transport gezet te worden naar Sobibor in Polen. Daar kwamen ze allen om het leven.


Aduard in de oorlog
Aduard kent achttien slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog: Joodse inwoners die vermoord zijn in vernietigingskampen, verzetsstrijders die tijdens hun activiteiten van het leven zijn beroofd, boeren die om het leven kwamen tijdens de melkstaking, een soldaat die sneuvelde tijdens het uitoefenen van zijn functie en mensen die helaas op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren.

 

Op de kaart

@2024 Copyright WKRegister.nl ontworpen en ontwikkeld door AYO MEDIA