Sippora van Dam - van Buuren

05-03-1877 te Hoogeveen †20-03-1943 te Sobibor (Polen)

Sippora van Dam - van Buuren - 66 jaar (Huisvrouw)

De zussen Sippora en Judith van Dam - van Buuren en hun echtgenoten, de broers Jacob en Andries van Dam, werden via kamp Westerbork getransporteerd naar vernietigingskamp Sobibor (Polen). Daar werden ze alle vier vermoord.

Sippora en Jacob van Dam
Sippora van Buuren (1877) was de oudere zus van Judith, de echtgenote van Andries van Dam. Ze trouwde op 8 september 1909 in Hoogeveen met Jacob van Dam, de jongere broer van Andries. Jacob was toen 23 jaar oud en Sippora 32 jaar. Sippora en Jacob kregen twee zonen: Levie (1910, Aduard - 1930, Groningen) en Philip (1914, Aduard - 1914, Aduard). Beide kinderen waren al overleden toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Ten tijde van de oorlog woonden Sippora en Jacob aan de Heereweg (nu nummer 38).

De broers Van Dam waren veehandelaars. Toen de Duitsers Nederland bezetten, kregen ook hun gezinnen hiermee te maken. De Aduarder bevolking was hun echter goedgezind en hielp hen daar waar mogelijk. Een goede vriend heeft nog geprobeerd om Andries en Judith te laten onderduiken. Dat weigerden ze echter, in het vertrouwen dat ze wel verplaatst zouden worden naar bijvoorbeeld een werkkamp en dat het wel goed zou komen. Beide gezinnen werden echter afgevoerd naar Westerbork, om van daaruit op transport gezet te worden naar Sobibor in Polen. Daar kwamen ze allen om het leven.


Aduard in de oorlog
Aduard kent achttien slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog: Joodse inwoners die vermoord zijn in vernietigingskampen, verzetsstrijders die tijdens hun activiteiten van het leven zijn beroofd, boeren die om het leven kwamen tijdens de melkstaking, een soldaat die sneuvelde tijdens het uitoefenen van zijn functie en mensen die helaas op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren.

 

Op de kaart

@2023 Copyright WKRegister.nl ontworpen en ontwikkeld door AYO MEDIA