Judith van Dam - van Buuren

12-04-1882 te Hoogeveen †20-03-1943 te Sobibor (Polen)

Judith van Dam - van Buuren - 60 jaar (Huisvrouw)

De zussen Judith en Sippora van Dam - van Buuren en hun echtgenoten, de broers Andries en Jacob van Dam, werden via kamp Westerbork getransporteerd naar vernietigingskamp Sobibor (Polen). Daar werden ze alle vier vermoord.

Judith en Andries van Dam
Judith van Buuren (1882) was de jongere zus van Sippora, de echtgenote van Jacob van Dam. Ze trouwde op 29 april 1908 in Hoogeveen met Andries van Dam, de oudere broer van Jacob. Ze waren toen beiden 26 jaar oud. Judith kwam uit een gezin met zeven kinderen: David, Eva, Sippora, Benjamin, Judith, Israël, en Jezaja. Van deze kinderen zou alleen Benjamin de oorlog overleven. De anderen werden allen in Auschwitz of Sobibor om het leven gebracht.
  
Judith en Andries kregen drie kinderen: Levie (1911 - 2014), Philip (1913, die slechts één dag leefde) en David (1916 - 1986). Het gezin Van Dam woonde in het ‘Witte Huis’ aan de Hofstraat / het Kaakheem in Aduard (nu Hofstraat 47). Volgens de historische vereniging van Aduard is het niet ondenkbaar dat dit het eerste huis van Aduard is geweest. Later werd dit huis de burgemeesterswoning. Nog voor de oorlog verhuisden Judith en Andries naar de Heereweg (nu nummer 24), waar zij ook tijdens de Tweede Wereldoorlog woonden.

De broers Van Dam waren veehandelaars. Toen de Duitsers Nederland bezetten, kregen ook hun gezinnen hiermee te maken. De Aduarder bevolking was hun echter goedgezind en hielp hen daar waar mogelijk. Een goede vriend heeft nog geprobeerd om Andries en Judith te laten onderduiken. Dat weigerden ze echter, in het vertrouwen dat ze wel verplaatst zouden worden naar bijvoorbeeld een werkkamp en dat het wel goed zou komen. Beide gezinnen werden echter afgevoerd naar Westerbork, om van daaruit op transport gezet te worden naar Sobibor in Polen. Daar kwamen ze allen om het leven.

 

Aduard in de oorlog
Aduard kent achttien slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog: Joodse inwoners die vermoord zijn in vernietigingskampen, verzetsstrijders die tijdens hun activiteiten van het leven zijn beroofd, boeren die om het leven kwamen tijdens de melkstaking, een soldaat die sneuvelde tijdens het uitoefenen van zijn functie en mensen die helaas op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren.
 

Op de kaart

@2024 Copyright WKRegister.nl ontworpen en ontwikkeld door AYO MEDIA