Jacob van Dam

11-08-1886 te Aduard †20-03-1943 te Sobibor (Polen)

Jacob van Dam - 56 jaar (Veehandelaar)

De broers Jacob en Andries van Dam en hun echtgenotes, de zussen Sippora en Judith Van Dam - van Buuren werden via kamp Westerbork getransporteerd naar vernietigingskamp Sobibor (Polen). Daar werden ze alle vier vermoord.

Jacob en Sippora van Dam
Jacob van Dam (1886) was de jongere broer van Andries, de echtgenoot van Judith van Dam - van Buuren. Hij trouwde op 8 september 1909 in Hoogeveen met Sippora van Buuren, de oudere zus van Judith. Jacob was toen 23 jaar oud en Sippora 32 jaar. Jacob en Sippora kregen twee zonen: Levie (1910, Aduard - 1930, Groningen) en Philip (1914, Aduard - 1914, Aduard). Beide kinderen waren al overleden toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Ten tijde van de oorlog woonden Jacob en Sippora aan de Heereweg (nu nummer 38).

  

De broers Van Dam waren veehandelaars. Toen de Duitsers Nederland bezetten, kregen ook hun gezinnen hiermee te maken. De Aduarder bevolking was hun echter goedgezind en hielp hen daar waar mogelijk. Een goede vriend heeft nog geprobeerd om Andries en Judith te laten onderduiken. Dat weigerden ze echter, in het vertrouwen dat ze wel verplaatst zouden worden naar bijvoorbeeld een werkkamp en dat het wel goed zou komen. Beide gezinnen werden echter afgevoerd naar Westerbork, om van daaruit op transport gezet te worden naar Sobibor in Polen. Daar kwamen ze allen om het leven.

Aduard in de oorlog
Aduard kent achttien slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog: Joodse inwoners die vermoord zijn in vernietigingskampen, verzetsstrijders die tijdens hun activiteiten van het leven zijn beroofd, boeren die om het leven kwamen tijdens de melkstaking, een soldaat die sneuvelde tijdens het uitoefenen van zijn functie en mensen die helaas op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren.

 

Op de kaart

@2023 Copyright WKRegister.nl ontworpen en ontwikkeld door AYO MEDIA